luni, 25 octombrie 2010

Despre onoare si alte mituri.

Sambata seara m-am uitat la "Troia". Este unul dintre filmele mele preferate pentru ca ma invata, de fiecare data cand il vad, ce inseamna cu adevarat "onoarea". Onoarea nu se cumpara cu bani, nu se vinde si nu se face troc cu ea. In Romania anului 2010, insa, ea nu exista. Femeile sunt dezgolite de onoare atunci cand se poarta ca baietii, cand injura sau cand se comporta urat. Multi barbati nu au onoare, pentru ca sunt misogini, pentru ca nu respecta femeile, pentru ca uneori sunt niste burte, niste animale. Onoarea nu e atunci cand alergi toata viata dupa bani, atunci cand singurul scop e sa inmultesti sacii cu bani si sa faci colectie de case, masini si femei.
Onoarea era sa stii ca zidurile orasului tau se clatina sub amenintarea iminenta a unei armate de dimensiuni inzecite fata de a ta, si tu sa ai curajul sa stai drept, sa iti aperi zidurile cu pretul vietii. Bineinteles ca asta, in contemporaneitate, este poveste. Acum, din fericire, nu trebuie sa ne mai aparam orasele cu viata. Dar putem sa ne aparam valorile-acolo unde exista-
Onoarea, in zilele noastre, se confunda uneori cu orgoliul. Onoarea inseamna sa pretuiesti atat de mult lucrurile si oamenii in care crezi si pe care ii iubesti, incat sa fii dispus sa renunti la orice pentru binele lor.
Indiferenta, ura, egoism...asta caracterizeaza societatea noastra.
Pacat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu